torstai 29. lokakuuta 2015

Edison

Edison on KuumaTVT-hankkeessa kehitetty oppimisympäristö, joka on otettu käyttöön kaikille Kuuma-alueen oppilaille ja opettajille. Aikamoisen iso juttu siis!

Olen yrittänyt kovasti opetella Edisonin eri ominaisuuksia, sillä minulla on yhtenä Mäntsälän kolmesta tvt-koordinaattorista vastuu opetuksen jalkauttamisesta oman alueemme opettajille. Minun harteillani on viiden koulun vihkiminen asiaan. Vaikka täytyy sanoa, että muillakin kouluilla on todella fiksuja ja innokkaita opettajia ja osaaminen leviää koko ajan, ihan minusta riippumatta.

Kuudesluokkalaiseni ovat pääasiallisina koekaniineina. Olen tehnyt nyt muutaman kurssin, jotka olen jakanut nimenomaan kuutosille. Tosin keräsin äidinkielen videoita yhteen kurssille, jonka suuntasin sekä viitosille että kuutosille. Aika samoja asioita he kuitenkin opiskelevat, sanaluokkia tällä hetkellä.

Ensimmäisen kurssin tein kuutosten historiaan. Yritän nyt pysyä tämän lukuvuoden ajan aina pikkuisen kuutosia edellä siinä, mitä milloinkin käsitellään. Historiassa ja muissakin oppiaineissa.

Tähän mennessä kuutosten historian kurssissa on kolme oppituntia: Keskiaika Euroopassa, Keskiaika Suomessa ja Renesanssi.


Siinä, mitä oppitunteihin opettajana laittaa, onkin miettimistä! Sen olen jo huomannut, että ensi lukuvuonna ei tilata enää työkirjoja ainakaan historiaan. Niin paljon mielekkäämpää on oppilaille tehdä tehtäviä tietokoneen ääressä. Vihkot varmasti pysyvät käytössä.

Nyt kuutoset opiskelevat juuri Suomen keskiaikaa. Sen oppitunti on tämän näköinen:


Siellä on kaikenlaista. Olen muuten hakenut kaikki kuvituksena tms. olevat kuvat Googlen haulla niin, että hakuehtona on "saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti". Kuvat elävöittävät kurssin sivuja kovasti.

Olen ensinnäkin hakenut kurssille Wikipediasta tietoa termillä "Suomen keskiaika". Edisonin oppitunnilla saa suoraan haettua juttuja Wikipediasta ja ne asettuvat omaksi tehtäväkortikseen.

Sitten siellä on linkki GoogleMapsin karttaan, johon joku muu on merkinnyt kaikki Suomen keskiaikaiset linnat.

Löysin myös oikein luotettavan oloisen sivun, jossa kerrotaan monipuolisesti Suomen keskiajasta. Se on yhtenä linkkinä oppitunnilla. 

Youtubesta löytyi parikin oppilaisiin vetoavaa videota keskiajasta. Kun Youtube-videon linkin lisää tehtäväkorttiin, video näkyy upotuksena. 

Quizlet-sovelluksella tein koosteen jakson käsitteistä.


Syötin sovellukseen käsitteet ja niiden selitykset. Sen jälkeen tallensin koko jutun. Sitten toin linkin Edisoniin oppituntiin. 


Oppilaat pääsevät harjoittelemaan käsitteitä monilla eri tavoilla. Hyvä juttu on mielestäni erityisesti Flashcards, jossa voi valita tuleeko ensin näkyviin käsite vai sen selitys. Siinä voi sitten miettiä vastausta ensin päässään ja kääntää sitten kortin. Molemmat saa näkyviin myös yhtä aikaa, niinkuin tässä.


Samoilla käsitteillä (tai ihan millä vain, mitä opettaja on sinne kirjoittanut) voi pelata erilaisia pelejä. Toivottavasti tämä auttaa oppilaita oppimaan näitä asioita. Käsitteet voi muuten myös kuunnella. Lukijan ääni on aika monotoninen, mutta kuitenkin selkeä. 

Quizlettia voi käyttää ilmaiseksi, mutta päädyin tänään ostamaan siihen vuoden käyttöoikeuden, jonka avulla saan mm. lisättyä kuvia sinne. 24 dollaria / vuosi. 

Saan muuten kuusi ilmaista kuukautta, jos joku muu innostuu samaan ja käyttää tätä osoitetta: 

https://quizlet.com/upgrade?referrer=Sari_Auramo 


Tein muuten kuutosten uskonnon oppitunnille (siis Edisonin oppitunnille) Googlen Forms:lla kyselyitä kunkin kappaleen asioista.


Näissä ei ole oikeita vastauksia, mutta oppilaat saavat mahdollisuuden miettiä, miten osaisivat tässä vaiheessa vastata kysymyksiin. Mietin muuten, että tekisinkö varsinaisen kokeenkin tähän ympäristöön. Oppilaat olivat valmiita kokeilemaan kokeen tekemistä näin. 

On tämä työlästä, mutta sikälimikäli minulla on ensikin lukuvuonna kuudes luokka, on paljon materiaalia jo valmiina. Sitten ennättää viilata näitä vielä paremmiksi. 

Olisi muuten todella hienoa kuulla, minkälaisia kursseja muissa Kuuma-kunnissa on jo tehty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti